Ez nem a jövő, hanem a jelen: robotpincérek szolgálnak ki egy fővárosi étteremben
Valódi kuriózumnak számít az egyik fővárosi étterem “pincércsapata”, ahol hús-vér emberek helyett robotokat alkalmaznak a felszolgálásban.
A magyar vendéglátóipar a legsötétebb időket éli, hiszen az amúgy is munkaerőhiánnyal küszködő szektort sok dolgozó elhagyta a lezárások idején, és inkább valamelyik másik ipari ágazatban kerestek és találtak biztos megélhetést.
A belvárosi I55 American Bar & Restaurant többek között erre a kritikus helyzetre válaszul üzemelte be a robotpincéreit,
írja a SzeretlekMagyarország.
Az étterem vezetője, Kiss Péter három éve olvasott először a robotpincérekről, mára viszont ő vezeti az első olyan étteremet a fővárosban, ahol ki is próbálják a gyakorlatban.
Józsefvárosban egy kávézóban, Győrben pedig egy étteremben már hasonló technológiát alkalmaznak.
Kiss szerint a vendégek nagyon érdekesnek tartják a robotokat, és nagyon nyitottak az új technológiára, sőt még szelfiznek is a „felszolgálókkal”. Talán a legkülönlegesebb pillanat az volt, amikor az egyik robot énekelve vitte ki a tortát az egyik szülinapos vendégnek.
A turisták kifejezetten szeretik ezt a megoldást, és olyan természetesen veszik le már első alkalommal is a robotról a megrendelt ételt, mintha mindig is ilyen étteremben ettek volna.
Bár még egy ideig biztosan nem tudják pótolni az emberi erőforrást, de lehetnek olyan átalakítások, hogy ez megoldható legyen.
Az valódi pincérekhez képest több hely kell nekik, hogy meg tudjanak fordulni, illetve kis beugrók kellenek a tálalópultnál, a bárnál, hogy be tudjanak állni.
Hegyi Károly, az étterem ügyvezető-tulajdonosa elmondta, hogy
ezt a technológiát a “kínai Szilikon-völgyben”, Shenzenben gyártják.
A tervezők az önvezetésre fókuszáltak, így először tárgyak között lavíroztak a robotok, és csak a biztonságos tesztelési időszak után kerülhetettek a gépek a vendégek közé.
A dizájnt a japánokra bízták, egy kedves külsőt próbáltak kialakítani az önműködő szerkezeteknek.
A tervezők elképzelése szerint
a klasszikus éttermi a’la cart felszolgálás egy 70%-át tudják ellátni a robotok.
A pincérek kommunikálnak a vendégekkel, és a gépek főként az ételek kiszállításában és a tányérok összeszedésében tudnak segíteni.
- angol nyelven is elérhető ez a cikk a Daily News Hungary oldalán: Robot waiters “invade” a restaurant in Budapest!
A technológia fejlődésével talán hamarosan a teljes kiszolgálást is végre tudják hajtani Budapesten, de a jelenlétüket még szoknia kell a személyzetnek és a vendégeknek is. A kiszolgáláson kívül számos funkciókat is képesek ellátni az önműködő pincérek. A már említett szülinapi köszöntésnél például a nevén tudta szólítani az ünnepeltet, de
a bejáratnál is tudják fogadni a vendégeket, és a foglalt vagy szabad asztalhoz tudják őket kísérni.
A vendégek bevonzására is alkalmasak, hiszen hostess funkciójával az étterem előtt állva szólítják meg az embereket, hogy térjenek be.
Külső helyszínen, például fogadáson vagy esküvőn is lehet használni a robotokat, csupán be kell táplálni az ottani térképet, illetve a vendégek egy gomb segítségével megállíthatják, ha le akarják róluk venni az ételt vagy italt.
Érdemes elolvasniHollywoodi filmsztárok törzshelye egy budapesti családi étterem
Ilyen robotpincér dolgozik már Magyarországon is:
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Újra látható lesz a Budavári Palota északi szárnyán a Hungária szoborcsoport
Putyin szerint az ukrajnai háború globális méreteket ölthet
Megtalálták az eddigi legősibb ábécét, és 500 évvel régebbi, mint a korábbi rekordtartó
Űrhajó? Dehogy! Egy tanulmány szerint egy fejlett idegen civilizáció az egész csillagrendszerét terelheti
Létezett a természetben is nukleáris reaktor, és kevesebb, mint 2 milliárd éve még aktív volt
Eddig ismeretlen vulkánt fedeztek fel Magyarországon